En lysende svenske

Solventilen
Solventilen

På begynnelsen av 1900-tallet utviklet den svenske ingeniøren Gustav Dalen to viktige oppfinnelser som kom til å få stor betydning for fyrdriften. Han viste tidlig at acetylengass kunne gi et langt sterkere lys enn oljebrennere, men det var kostbart å et gassbluss brenne døgnet rundt. Etter lang tids eksperimentering, klarte han imidlertid å utvikle den såkalte AGA-brenneren; En gassbrenner som var utstyrt med en membran som kunne åpne og stenge tilførselen av gass automatisk og uten tilsyn over lang tid.

Med dette apparatet var det både mulig å ”klippe” lyset individuelt, slik at hver fyrlykt kunne gis en egen lyskarakter, samtidig som en økonomiserte driften ved å strupe gasstilførselen i slukningsperioden. Teknologien ble ytterligere forbedret ved at han oppfant en såkalte solventilen. Dette var et apparat som besto av sorte og blanke metallstaver. Siden de mørke stavene utvider seg raskere enn de blanke når de utsettes for sollys, kunne denne forskjellen på ca. 2/1000 millimeter utnyttes til å styre en mekanisk gassventil, slik at gasstilførselen blir brutt automatisk når dagslyset kommer.

Som en følge av disse oppfinnelsene kunne gassforbruket i fyrlyktene reduseres med opptil 89%, og i løpet av kort tid ble den nye teknologien tatt i bruk i mer enn 5.000 fyrlys verden over. I Norge ble det installert til sammen 226 AGA-lys i fyr, fyrlykter og lysbøyer. I 1912 ble Gustav Dalen tildelt Nobelprisen i fysikk for sine bidrag til navigasjonsteknologiens forbedring.

  <= Forrige side Neste side =>