Værvarsling.

Vær og klima representerer en viktig ramme omkring de fleste menneskelige aktiviteter, ikke minst for fiskeri og sjøfart. Det har derfor til alle tider vært et sterkt ønske om å kunne forutsi været for å sikre fangst og avlinger og ikke minst unngå skader og tap av menneskeliv. Som så mange andre fag utviklet meteorologien seg gjennom flere hundreår fra spådomskunst til vitenskap ved hjelp av systematiske observasjoner og nitide studier av endringer over tid.

Det er hevdet at en begynte med systematiske værobservasjoner på Utsira Fyr allerede på 1850-tallet, men fra 1860 ble fyrvesenet pålagt å foreta meteorologiske observasjoner på 10 utvalgte fyr, blant annet Oksøy, Lindesnes, Lista, Utsira, Kvitholmen og Fuglenes. Observasjonene ble foretatt 2 ganger daglig og hver stasjon ble utstyrt med termometer, kvikksølvbarometer, aneroidbarometer, nedbørsmåler og et ”Instrument til Maaling af Styrken af Søens Anslag”.

Meteorologisk Institutt. Fra 1866 fikk Norge et eget Meteorologisk Institutt ved universitetet, som fra 1873 overtok ansvaret for værobservasjonene på fyrene, mot at fyrbetjeningen fikk en egen godtgjørelse for de tjenestene de utførte for værvarslingen. Værobservasjonene var også en medvirkende årsak til at de første fyrstasjoner fikk telefonforbindelse, spesielt etter at en begynte å kringkaste værvarsler over radio fra 1922. I dag er værobservasjonene i likhet med fyrdriften automatisert og fyrstasjonene avfolket, men likevel er fyrene viktige som ”observasjonsposter” for å kunne registrere og forutsi hva slags vær som ”kommer inn fra havet”. Og fortsatt kan vi følge rekken av kystfyr når værrapportene refereres i morgensendingene på NRK. I tillegg til de rene værvarslene spiller Meteorologisk Institutt i dag en viktig rolle i forhold til bl.a. studier av klimaendringer og modeller for varsling av oljedrift m.m. i forbindelse med miljøkatastrofer til havs.

  <= Forrige side Neste side =>